Dinozorlar Nasıl yok oldu
Dinozorlar Nasıl yok oldu sorusuna özet geçmek gerekirse dev bir Göktaşının Dünya’ya çarparak dinozorların neslinin tükenmesine sebep olduğunu hepimiz bir şekilde duymuş veya başka kaynaklardan okumuşuzdur. Bu taşın sanıldığından çok daha uzaklardan geldiğine dair yeni bir teori var artık.
Bugüne kadar süren senaryoyu özet geçmek gerekirse senaryo şuydu: Meksika’da 150 km çapında ve 20 km derinliğinde krater oluşmasına sebep olan abu çarppışma çarpışma, dinozorları yeryüzünden sebep olmuştu. Bilim araştırmacılar bu konuda çok uzun yıllardır hemfikir. Bu senaryoya göre Dünya’daki tüm hayatı yok eden çarpışma, Dünya’yı uzun yıllar süren bir kışa teslim etmişti.
Dinozorlar Nasıl yok oldu
Dinozorlar Nasıl yok oldu a radan çok uzun zaman geçti ve bilim adamları arasında fikirli ayrılıkları başladı. Fikir birliğinde bir türlü nokta nokta ise, dünya ya çarpan bu cismin göktaşı mıydı yoksa kuyruklu yıldız mıydı Dünya ya çarpan cisim nereden geldiği ve dünyaya neden çarptığıydı.
Bu olayın arkasındaki sır perdesinin aralanması, sadece dinozorların nasıl yok olduğunu öğrenmenin ötesinde güneş sistemimizi ve bu sistem içindeki yerimizi ve buna benzer büyüklükteki oluşabilecek yeni bir kitlesel yok olma ihtimalini de görmemizi, anlamamızı sağlayabilir.
Dinozorların nasıl yok olduğuna dair yeni bir cevap
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni açıklamaya göre , zihinleri biraz olsun rahatlatıyor:
Üniversiteden tartışmalı fikirleriyle tanınan araştırmacı astronom Avi Loeb ile astrofizik öğrencisi Amir Siraj’ın açıklamalarına göre bu cisim, sanıldığı gibi Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağından değil, güneş sisteminin kıyısında bulunan Oort Bulutu’ndan gelen bir göktaşı.
Bilim adamları dünya ya çarpan göktaşının Jüpiter’in kütle çekim alanı sebebiyle yörüngesini değiştirdiğini, güneşin etrafında dönmeye başladığını ve aşırı sıcaklık sebebiyle parçalandığını, ve bu parçalanma sonucunda göktaşının parçalarının gezegenimize savrulduğunu düşünüyor.
Meksika’daki kraterde bulunan taşların kimyasal yapısı incelendiğinde bulunan karbonlu kondritler de, bu parçaların Oort Bulutu’ndan gelen birer göktaşı olduğu gerçeğini güçlendiriyor.
Önümüzdeki yıllar da Şili’de açılacak Vera Rubin Gözlemevi aracılığıyla güneşin etrafında dönen göktaşlarının parçalarını inceleme şansımız olacak. Bu sayede yapılan açıklamanın doğruluğunun sağlaması da yapılabilecek.