Keşfet

Gelir Getirmeyen Evin Zekatı Olur Mu?

Zekat kavramı dinimizde net ifadelerle açıklanmıştır. Alındığında her malın belli bir miktar zekatının verilmesi dinen farzdır. Ancak gelir getirmeyen evin zekatı olur mu sorusuna gelindiğinde ise, dinen bir kazanç sağlamayan evin zekatının verilmesi gerekmemektedir. Ancak kirada olan evlerin zekatının verilmesi caizdir. Çünkü kira bir hane için gelir anlamına gelir. Bu durum dinimizde zekatın verilmesini gerektiren hallerdendir.

Oturduğum evin zekatı olur mu?

Oturulan ev ticari bir malı ifade etmemektedir. Dinimizde zekatın verilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekir. Örneğin, nisabın çoğalıcı olması ve malın asli ihtiyaçlardan fazla miktarda olmasıdır. Bu noktada ev asli ihtiyaçların grubuna girmekte ve çoğalıcı bir özellik göstermemektedir. Ancak oturulan evin satılması durumunda, alınacak miktardaki para nisap miktarını geçerse ve bu nakit para üzerinden 1 yıl geçerse, zekat verilmesi gerekir. Dinimizce zekat kavramı oldukça önemli olup, verilmesi farz olarak kazanmıştır.

Hangi malın zekatı verilir?

Kur’an’da zekat kavramına geniş bir yer verilmiştir. Kazanca rağmen birçok Müslüman hangi mallarının zekâtının verileceği konusunda pek bir bilgiye sahip değildir. Zekat vermek isteyen ama hangi malın miktarına zekat düşeceğini, hangi mala zekat düşmeyeceğini bilmeyen Müslümanlar, bu noktada birçok araştırma yapmaktadır. Hangi malın zekatı verilir sorusuna verilecek cevaplardan bahsedilecek olursa;

  • Koyun, keçi ve sığır gibi ticari anlamda gelir getiren hayvanlar
  • Altın ile gümüş
  • Ticari olarak alım ve satım işlemlerinde kullanılan eşyalar
  • Yağmur ve nehir gibi bedava sularla sulanan topraklarda yetişen zirai ürünlerin mahsulleri

2 tane evi olan zekat verir mi?

Zekat konusunda merak edilen birçok konunun varlığı mevcuttur. Özellikle gelir getirmeyen evin zekatı olur mu ve 2 tane evi olana zekat düşer mi gibi sorular birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bir eşya, arsa ve malın ticari olarak alınıp satılması ve bir kazanç getirmesi, zekat kavramı doğurmaktadır. Gelir getirmeyen bir evin veya ticari olarak alım-satımı yapılmayan eşyaların zekatının verilmesi caiz değildir. Eğer iki tane evi olan birinin, evini kiraya vermesi ve ticari bir kazanç elde etmesi söz konusu ise, alınan kiradan zekat vermesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.