Sağlık

Yüksek Ateş Nedir?

Çoğu insan soğuk algınlığını ve semptomlarını bilir. Burun akıntısı, hapşırma, öksürme ve baş ağrısı. Ama ateş ne olacak? Nedir ve neden bizde? Ateş, vücudun bir enfeksiyona verdiği tepkidir. Vücut enfeksiyonla savaşmak için daha fazla ısı üretmeye başlar. Sıcaklıktaki bu artış, kendinizi sıcak, yorgun ve ağrılı hissetmenize neden olabilir. Çoğu insan, yüksek ateşin grip gibi ciddi bir şeyin işareti olabileceğini bilir. Peki ya diğer, daha az yaygın olan yüksek ateşler? İşte daha sıra dışı bazı yüksek ateşlere ve bunların ne anlama gelebileceğine bir bakış.

Hemen hemen herkes zaman zaman ateş yaşar. Ateş, vücudunuzun enfeksiyona veya iltihaplanmaya verdiği tepkidir. En yaygın ateş türü, normal, sağlıklı vücut sıcaklığının 98.6 Fahrenheit (37 santigrat derece) olmasıdır. Ateş, bir hastalık veya yaralanmadan da kaynaklanabilir.

Yüksek ateş, vücudunuzun yüksek düzeyde ısı üretimine sahip olduğu anlamına gelir. Bu, bağışıklık sistemi bir enfeksiyonla savaşırken veya lupus gibi bir otoimmün bozukluğun sonucu olabilir. Yüksek sıcaklıklar rahatsızlığa neden olabilir ve tedavi edilmezse pnömoni ve hatta bazı durumlarda ölüm gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Yüksek ateşiniz varsa, sıcaklığı düşürmek ve ciddi komplikasyonları önlemek için hangi adımların atılacağına karar verebilmeleri için hemen doktorunuza söylemeniz önemlidir.

Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Yüksek ateş tehlikeli bir durum olabilir ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Yüksek ateşi nasıl azaltacağınıza dair bazı ipuçları:

  1. Bolca dinlendiğinizden emin olun. Kendinizi çok sıcak ve rahatsız hissediyorsanız, erken yatmaya ve ertesi gün erken kalkmaya çalışın. Bu vücudunuzun soğumasına yardımcı olacaktır.
  2. Bol sıvı tüketin. Ateşi düşürmenin en iyi yolu, özellikle susamışsanız, bol miktarda sıvı içmektir. Kafein, alkol ve şekerli içeceklerden kaçının çünkü bunlar ateşinizi daha da kötüleştirebilir.
  3. Buz paketleri veya soğuk su banyoları ile soğutun. Rahat edemiyorsanız veya ateşiniz yüksekse, soğuk bir duş almayı veya ayaklarınızda veya küvette buz paketleri ile banyo yapmayı deneyin.

Ayrıca yüksek ateş yaşıyorsanız, yapılacak en önemli şey susuz kalmamaktır. Bol sıvı tüketin ve kafein ve alkolden kaçının. Ateşiniz 101 derece Fahrenheit’in (38 santigrat derece) üzerindeyse bir doktora görünün. Bazen bebeklerde anal yoldan fitil uygulanır. Bu da bir nevi ağrı kesici ateş düşürücü etkisi yaratır. Ateşe çeşitli enfeksiyonlar veya tıbbi durumlar neden olabilir, bu nedenle kontrol edilmek önemlidir. İbuprofen veya asetaminofen (Tylenol) almak da ateşinizi düşürmenize yardımcı olabilir.

Yüksek Ateşin Zararları

Yüksek ateşle ilişkili birçok tehlike vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır: kafa karışıklığı, nöbetler, koma ve hatta ölüm. Yüksek ateş, bazı durumlarda ölümcül olabilen beyne giden kan akışında da düşüşe neden olabilir.

Yüksek ateş hasarı, vücut yoğun ısı ve dumanla savaşmaya çalışırken yüksek ateşe neden olabilir. Bu her zaman böyle olmasa da, bir yangından sonra yüksek ateş yaşarsanız, ciddi sağlık komplikasyonları potansiyeli olduğu anlamına geldiğini unutmamak önemlidir.

Yüksek Ateşim Var Ne Yapmalıyım?

Yüksek ateşiniz varsa, doktorunuza başvurmalısınız. Ateşiniz genellikle kendi kendine düşen ilk şeydir, ancak tamamen kaybolması bir veya iki gün sürebilir. Ateşiniz 48 saat sonra düşmezse bir doktora görünün.

Sonuç olarak, yüksek ateş ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir ve bu şekilde tedavi edilmelidir. Ateş, ciddi bir sağlık durumunun işareti olabilir ve göz ardı edilmemelidir. Sizin veya tanıdığınız birinin yüksek ateşi varsa, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım isteyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.