Anne ve Bebek

İkiz Bebek Bekleyen Hamileler Nelere Dikkat Etmelidir?

Hamilelik dönemi son derece zorlu bir süreçtir. Hele çoğul gebelik söz konusuysa hamilelik süreci daha da zorlaşmaktadır. Çoğul gebelik rahim içinde iki ya da daha fazla sayıda gebeliğin olduğu durumlardır. Son dönemlerde üremeye yardımcı olan yöntemlerin çok fazla artması ve sık sık uygulanmaya başlaması nedeniyle çoğul gebelik sayısında da önemli oranda artış göstermiştir. Çoğul gebelik tanısı artık erken dönemlerden itibaren konulabilmektedir. Özellikle ultrasonun yaygınlaşmasıyla birlikte rahim içerisinde birden fazla gebelik söz konusuysa erkenden tespit edilebilmektedir. Kimi durumlarında çoğul gebeliklerden biri ya da hepsi devam etmeyebilir. Kalp atışı başlamayabilir veya fetus oluşumu söz konusu olmayabilir. Ancak bu sağlıklı bebeğin gelişimine engel bir durum teşkil etmemektedir.

Çoğul Gebeliklerde Hangi Problemler Yaşanmaktadır?

Çoğul gebeliklerde yaşanan problemler çeşitlilik göstermektedir. İşte çoğul gebeliklerde yaşanan problemler;
⦁ Çoğul gebelikler hem bebek hem de anne açısından çeşitli risklerle doludur.
⦁ Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında normal hamileliğe göre çok daha fazla bulantı hissi, yorgunluk isi ve uyuma hissi meydana gelmektedir. Bhcg gebelik hormonunun çoğul gebeliklerde çok daha fazla salgılanması kusma ve bulantı durumlarının daha da şiddetli olmasına neden olmaktadır. Gebelik döneminde bulantı ve kusma belirtilerinin erken yaşanması gebeliğin çoğul olmasına işaret etmektedir. Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında nefes darlığı, bel ağrısı ve yürüme güçlüğü gibi sorunlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu durum rahmin daha fazla büyümesi hem de amnios sıvısının fazla bir şekilde salgılanması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
⦁ Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında kansızlık oluşabilmektedir. Gebelik hormonu olan Bchg kan hacmini arttırmaktadır. Çoğul gebelikle birlikte kan hücreleri artan ve kan sulanır. Bu durum ise kansızlığı meydana getirir. Çoğul gebelik yaşayan anne adayları demir almaya erken dönemde başlamalıdır.
⦁ Çoğul gebelerde gebelik hipertansiyonu oluşma riski çok daha fazladır. Erken dönemde hipertansiyon oluşumu söz konusu olup yakından takip edilmesi gerekmektedir.
⦁ Çoğul gebeliklerde erken doğum riski vardır. Düşük riski de taşıyan çoğul gebeliklerde bebek sayısına oranla gebelik süresinde de azalmalar görülmektedir. İkiz bebek taşıyan anne adaylarında gebelik süresi 36 hafta sürerken üçüz bebeklerde bu süre 33 haftaya dördüz bebeklerde ise süre 29 haftaya düşmektedir.
⦁ Çoğul gebelik durumunda bebeklerde konjenital anomali sıklığı yaşanma oranı çok daha yüksektir. Çoğul gebeliklerde genellikle sezaryen yöntemi tercih edilmektedir. Riskli gebelikler olması nedeniyle çoğul gebeliklerde normal doğum yerine sezaryen doğum tercih edilmektedir.
⦁ Doğum sonrasında rahmin toparlanması tekil gebeliklere göre çok daha uzun sürmekte ve kanama riskinde önemli bir artış olmaktadır.
⦁ Çoğul gebeliğe sahip anne adayları doğum yaptıktan sonra hastanede daha uzun süre kalmaktadır.

İkiz Gebelikte Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

⦁ İkiz gebelikte gebelik kontrolleri sık sık yapılmaktadır. Bazı durumlarda gebelik çoğul olarak başlasa da çeşitli durumlardan dolayı tekil olarak devam edebilmektedir. Bu nedenle ikiz bebeklerin kontrolleri sık sık yapılmalı ve bebeklerde herhangi bir sıkıntı olup olmadığı araştırılmalıdır
⦁ İkiz bebeklere hamile olan anne adaylarının hem multivitamin desteği hem de demir prepatları desteği mutlaka artırılmalıdır. Ayrıca çoğul gebelere ekstra kalorili olan diyetler önerilmektedir.
⦁ İkiz gebeliklerde sadece kan testlerine dayanarak bebek sağlığı hakkına bilgi almak yeterli değildir. İlk trimestarda ense kalınlığı ölçülürken 2. Trimesterde ayrıntılı ultrason taraması yapılmaktadır. Ultrason taraması sonrasında kanjenital anomali hakkında doğru bilgiler almanız mümkündür.
⦁ İkiz gebeliklerde annelerin 28. haftayı doldurduktan sonra çalışmayı bırakması gerekmektedir. Ayrıca 28. haftadan sonra egzersiz yapılmaması gerekmektedir.

İkiz Gebelikte Risk Teşkil Eden Durumlar Nelerdir?

İkiz gebelikte ortalama bir gebelik 36 hafta civarındadır. Erken doğum vriskinin neler olduğu çoğul gebelere detaylı bir şekilde anlatılmalı ve anne adaylarının düzenli olarak takibi yapılmalıdır. İkiz beklerde de prematüre doğma riski her zaman vardır. Bu nedenle yoğun bakımı olan hastaneler tercih edilmelidir. İkiz gebelikte doğru bir ultrason değerlendirmesi yapmak çok önemlidir.

İkiz Gebelikte En Sık Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?

⦁ İkiz gebeliklerde gebelik hormonu tekil gebeliklere göre çok daha fazladır. Bu nedenle gebelikte bulantı olması çok normaldir. Tekil gebeliklere göre çoğul gebeliklerde bulantı ve kusma şiddetli bir şekilde görülmektedir.
⦁ Çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında nefes darlığı, varis, hemoroit, halsizlik ve çabuk yorulma gibi şikayetler çok fazla görülmektedir.
⦁ İkiz gebeliklerde doğum sonrasında kanama oluşma riski tekil gebeliklere göre çok daha fazladır.
⦁ İkiz gebeliklerde hem erken doğum riski hem de düşük yapma riski artış göstermektedir.
⦁ İkiz gebelik geçiren anne adaylarına genel olarak sezaryenle doğum yapmaları önerilmektedir.

Çoğul gebelikte doğum yapmak tekil gebeliğe göre çok daha zordur. Ayrıca kanama oluşma riski çok yüksek olduğu için sezaryenle doğum yapmaları önerilmektedir. Çoğul gebeliğe sahip olan kadınlar doktor kontrolü halinde normal yapmaları uygun görülürse normal doğum yapma şansına da sahiptir. Ancak çoğul gebeliklerin önemli bir kısmında sezaryen yöntemi tercih edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.