Sağlık

Zona Nedir?

Zona, vücudun herhangi bir tarafında kızarıklığa neden olabilen aynı zamanda sinirlere de etki edebilen ağrılı, iltihaplı bir cilt hastalığı durumudur. Vücutta döküntü dökülebilir ve ağrılı, kanlı, iltihaplı kabarcıklara dönüşebilir. Zona en çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Zona hastalığına neden olan virüs (varicella – zoster), enfekte olmuş bir kişiyle yakın temas yolu ile yayılır. Zona için özel bir tedavi yoktur, ancak rahatsız edici olabilir ve bir yıla kadar sürebilir.

Zona, Varicella Zoster virüsünün (VZV) neden olabileceği, cildin ağrılı bir enfeksiyonudur. En sık 60 yaşın üzerindeki insanları etkiler, ancak daha genç insanlarda da ortaya çıkabilir. Virüs önce omurilikteki sinir hücrelerine saldırır ve ardından vücudun diğer bölgelerine yayılır. Gelişen döküntü genellikle vücudun bir tarafında görülür ve kabarma ve kabuklanma yapabilir. Zona çok ağrılı olabilir ve genellikle birkaç hafta sürer. Zona hastalığının tedavisi yoktur, ancak tedavi ağrı ve rahatsızlığı gidermeye odaklanır. Bazı insanlar diğer enfeksiyonları önlemek için antibiyotik gerektirirken, diğerleri ağrı kesici veya iltihap önleyici ilaçlar alır.

Zonanın Belirtileri Nelerdir?

Zona, bir kişiye suçiçeği virüsü bulaştıktan sonra ciltte ortaya çıkan ağrılı bir döküntüdür. Döküntü genellikle tek bir yerde ortaya çıkar ve iki ila dört hafta sürebilir. Zona çok kaşıntılı olabilir ve ağrıya, yanmaya ve şişmeye neden olabilir. Zona çoğunlukla “Varicella Zoster” virüsünden (su çiçeği) kaynaklanır, ancak Herpes Simpleks adı verilen virüsten (soğuk yaralar) da kaynaklanabilir. Zona için bir tedavi yoktur, ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur.

Zona Bulaşıcı Mıdır?

Zona, aşırı nadir fakat çok ağrılı bir durumdur. Oldukça bulaşıcı olabilir ve virüs sonucu oluşan cilt lezyonları ile yakın temas yolu ile kişiden kişiye bulaşabilir. Zona yaşamı tehdit eden bir hastalık olarak görülmese de, zayıflatıcı olabilir ve uzun süreli ağrılara neden olabilir. Zona hastalığının bulaşıcılığı onu diğer cilt hastalıklarına göre daha da tehlikeli bir duruma getirmektedir.

Zona Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Zona hastalığının henüz kesin emin olunmuş bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle hastalık kendi iyileşme eğilimindedir. Fakat tedaviyi hızlandıracak ve etkili kılacak yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar kişinin durumuna, yaşına ve hastalığın durumuna bağlıdır.

Zona Hastalığında Çeşitli Tedavi Yöntemleri

Uzmanlar antiviral ilaçların tedavide ağrıyı azaltma ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olduğunu düşünmektedir. Bazı durumlarda, kabarcıklı deri döküntüsünü gidermek için ameliyat gerektiğini düşünen görüşler bile vardır.

Sonuç olarak zona, su çiçeği virüsüne eşlik edebilen son derece ağrılı ve kaşıntılı bir döküntüdür. Zona hastalığınız varsa, komplikasyon riskinizi azaltmak için her iki hastalığa karşı da aşı olmanız önemlidir. Tedavi genellikle reçeteli bir ilacı içerir ve genellikle ağrı kesici içerir. Zona hastalığına yakalanmış kişilerle aranızda sosyal mesafe bulundurun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.