Sağlık

Zatürre Nedir?

Zatürre, vakaların büyük bir yüzdesinde ölüme yol açabilen ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Zatürrenin birçok farklı nedeni vardır, ancak en yaygın olanı virüslerdir. Zatürre belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş ve öksürük bulunur. Küçük çocuklarda en sık görülen enfeksiyonlardan da biridir.

Zatürre, hızla ölüme yol açabilen ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yaygın solunum yolu hastalığı türüdür ve her yıl yaklaşık 700.000 ölüme neden olur. Zatürreye bakteri, virüs veya her ikisi neden olur.Solunum salgılarıyla (tükürük veya mukus gibi), bakterilerle kontamine yüzeylerle (kapı kolları veya diğer nesneler gibi) temas yoluyla veya enfekte hayvanlarla temas yoluyla yayılabilir. Bu bakteriler “Haemophilus İnfluenza, Mycoplasma Pneumoniae” gibi çeşitli bakterilerdir. Zatürre belirtileri kişiden kişiye çok değişebilir, ancak genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısını içerir. Tedavi edilmediği takdirde zatürre, kalıcı akciğer hasarı ve hatta ölüm dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş, öksürük, üşüme ve titreme, hızlı soluk alıp verme, nefes almada güçlük, ciğer ağrısı, baş ağrısı, sırt ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, karın ağrısı ve karında şişkinlik, kusma ya da kusacakmış hissi, 60 yaş üstü kişilerde bilinç kaybı gibi belirtileri olabilir.

Zatürre Bulaşıcı Mıdır?

Zatürreye ortam sunan ve yayılması için fırsat veren grip ve benzeri dönemsel solunum yolu enfeksiyonları ise yoğun bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabilirler, ağız ve burun sıvıları ile bulaşmış bardak, mendil-peçete, çatal ve kaşık gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebilir. Zatürre çoğu dünya ülkesinde ve Türkiye’de en yoğun görülen ve en fazla ölüme sebep olan hastalıkların başında yer alır. Özellikle yaşlılarda, çocuklarda, bebeklerde ve bilinen mevcut bir hastalığı olan kişilerde zatürre türevleri daha ölümcül olabilmektedir. Birinin zatürreye yakalanmasının kolaylaştıran birçok tehlike faktörleri vardır. Bunlardan korunmak mümkünse, zatürre ve türevleri önlenebilir.

Zatürre Nasıl Bulaşır?

En sık öksürme ve hapşırma yoluyla yayılır, ancak tükürük, mukus veya kanla temas yoluyla da yayılabilir.Hasta insanlarla temastan kaçınma ve maske takmak da bulaşma oranını en aza indirir.Uzmanlar tarafından kendini sık sık dezenfekte etme kişisel bakıma dikkat etme konusunda bilinçli olmanız tavsiye edilir.

Zatürreden Nasıl Korunur?

Pnömoniyi önlemenin birçok yolu vardır, ancak bunu önlemenin en iyi yolu hastalığa karşı aşılamadır. Diğer önleyici tedbirler arasında sıcak kalmak, bol miktarda sıvı içmek ve düzenli kontroller yapmak yer alır.Uzmanlar bebeklerin 2, 4, 6 ve 12. ayların sonunda aşı yaptırması gerektiğini düşünmektedir.

Zatürrenin Tedavisi 

Özellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda ciddi ve hatta ölümcül olabilir. Tedavi zatürre tipine bağlıdır ve antibiyotik, oksijen ve ventilasyon içerebilir. Zatürreye neden olan virüse karşı aşı olmak, ellerinizi sık sık yıkamak ve hasta insanlarla yakın temastan kaçınmak da dahil olmak üzere zatürreyi önlemenin birçok yolu vardır.Sigara ve alkol tüketimini minimum seviyeye indirmekte zatürrenin tedavi sürecini fazlasıyla kısaltır.

Sonuç olarak, Zatürre, çeşitli virüs ve bakterilerin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur.Enfekte olan bir başkasının öksürüğü, ağız ve burun sıvıları ile bulaşmış eşyalarının kullanımı, hapşırması veya öksürük damlacıkları yoluyla bulaşır. En sık görülen semptomları ise ateş, göğüs ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, kusma ya da kusacakmış hissi ve nefes darlığıdır. Tedavi tipik olarak antibiyotik, oksijen, ventilasyon ve dinlenmeyi içerir. Tedavi edilmezse zatürre ölüm dahil ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir.Bunlar arasında akciğerde su toplanması, nefes sorunları, sırt-omur ve bel ağrılardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.