Sağlık

Ağız Kanseri Nedir?

Ağız Kanseri Tedavisi Nedir?

Ağız kanseri, ağız dokularında gelişen bir kanserdir. Ağzın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en çok dudaklarda, dilde, ağız tabanında (yanak mukozası) ve diş etlerinde görülür. Ağız kanseri, meme ve prostat kanserinden sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın üçüncü kanserdir. Tüm ağız kanserlerinin yaklaşık yarısı rutin kontroller sırasında teşhis edilir.

Ağız kanseri, ağızda en sık görülen kanser türüdür. Dudaklar, dil, ağız tabanı ve dişler dahil olmak üzere ağzın herhangi bir yerinde oluşabilir. Ağız kanserlerinin yaklaşık %90’ı en yaygın kanser türü olan skuamöz hücreli karsinomlardır (SCC’ler). Diğer ağız kanseri türleri arasında adenokarsinomlar (bir tür glandüler tümör) ve melanom (bir tür cilt kanseri) bulunur.

Ağız kanseri olan çoğu insan, çok geç olana kadar sahip olduklarını bilmez. En erken belirtiler dilde bir yara veya ağızda bir yumru olabilir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuzla konuşun. Ağız kanseri yeterince erken yakalanırsa tedavi edilebilir, ancak ona yakalanan çoğu insan ondan ölür.

Ağız Kanseri Neden Olur?

Ağız kanseri dünyada en sık görülen kanser türüdür. Aynı zamanda en önlenebilir kanserlerden biridir. Birçok farklı ağız kanseri türü vardır, ancak üç ana tip ağız boşluğu, orofarenks ve gırtlaktır.

Ağız boşluğu kanseri esas olarak dudakları, ağız tabanını ve ağzın çatısını etkiler. Orofarenks kanseri esas olarak boğazınızın arkasını (gırtlak) etkiler. Gırtlak kanseri, boğazınızın ve solunum yolunuzun (trakea) diğer kısımlarını da etkileyebilir.

Her üç ağız kanseri türünün de en yaygın nedeni sigaradır. Diğer risk faktörleri arasında tütün dumanına maruz kalmak, aşırı alkol tüketmek, çok fazla kırmızı et yemek ve aşırı kilolu olmak sayılabilir.

Ağız Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Ağız kanseri belirtileri değişebilir, ancak birçok insan ağızlarında veya boğazlarında normal olmayan bir tür değişiklik yaşar. Bu değişiklikler arasında ağrılı, ülserli bir ağız; dudaklarda, dilde veya yanaklarda siyah veya katran rengi bir madde; yeme veya içme zorluğu; boyun, çene veya yüzde şiddetli ağrı; başın veya boynun yan tarafında bir yumru; ve kalıcı ses kısıklığı. Ağzınızda sizi endişelendiren herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuza görünün.

Ağız Kanseri Nasıl Önlenir?

Ağız kanseri, tüm kanserlerin yaklaşık %22’sini oluşturan dünyadaki en yaygın kanser türüdür. Aynı zamanda en ölümcül olanlardan biridir ve beş yıllık hayatta kalma oranı %50’nin biraz üzerindedir. Ancak ağız kanseri geliştirme riskinizi azaltmanın yolları vardır ve aşağıda bazı önemli ipuçlarını özetliyoruz.

1.Dişlerinizi günde 2 sefer ikişer dakika fırçalayın.

2.Bu, ağız kanseri geliştirme riskinizi azaltmak için atabileceğiniz en önemli adımdır. Fırçalama, diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilecek fazla bakteri ve kalıntıları dişlerinizden ve diş etlerinden temizlemeye yardımcı olur. Düzgün fırçalayarak, ağız renginizde bir değişiklik veya soğuk veya sıcak yiyeceklere karşı hassasiyet gibi ağız kanserinin erken belirtilerinin tam sorunlara dönüşmesini önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Ağız Kanserinde Erken Teşhis Önemli Midir?

Ağız kanseri, ağızda en sık görülen kanser türüdür. Dil, ağız tabanı ve boğaz astarı dahil olmak üzere ağız boşluğundaki hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanır. Çoğu durumda, ağız kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında teşhis edilir. Erken teşhis önemlidir çünkü erken yapılabilen tedaviler genellikle daha iyi sonuç verir. Ağız kanserini erken teşhis etmenin birkaç yolu vardır: bir doktor size belirtilerinizi sorabilir, ağzınızı ve boğazınızı muayene edebilir veya rutin bir tarama yapabilir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir sorunuz varsa veya Ağız Kanseri olabileceğinizi düşünüyorsanız, lütfen hemen doktorunuzla iletişime geçin.

Ağız Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kanseri, ağızda en sık görülen kanser türüdür. Dilin herhangi bir yerinde, yumuşak damakta (ağız çatısı) veya ağız tabanında oluşabilir. En sık yerleşim yeri alt dudaktadır.

Ağız kanserinin ana belirtileri, iyileşmeyen kalıcı bir yara, yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve sesinizdeki değişikliktir. Bu belirtilerden herhangi birinin baş göstermesi durumunda bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Ağız kanserlerinin çoğu ameliyatla tedavi edilir. Cerrah, açık cerrahi (çevreleyen dokunun tamamının alındığı) veya kısmi çıkarma (tümörün sadece bir kısmının alındığı) kullanarak kanseri mümkün olduğunca çok çıkarır. Ameliyattan sonra, birçok kişi kalan kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon tedavisi alır. Bazen, kemoterapi ağız kanserini tedavi etmek için de kullanılır.

Sonuç olarak ağız kanseri ağız dokularında başlayan bir kanser türüdür. Çok hızlı büyüyebilir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Ağzınızda kanser olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Şu anda ağız kanserini önlemenin veya iyileştirmenin bir yolu yoktur, ancak erken teşhis, bundan kaçınmanın anahtarıdır.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.