Sağlık

Ferittin Nedir ?

Ferittin nedir ? Konusu rahatsızlık geçiren ve araştırma yapan kişiler tarafından merak edilebilmektedir. Tıbbi anlamıyla ferittin, demir mineralinin vücudumuza depolanmasını sağlayan ve hareketlerini kontrol eden protein çeşididir. Demir ise sağlığımız için yüksek derece öneme sahip olan ve günlük yaşantımızda ihtiyaç duyduğumuz mineral türüdür. Hemoglobin adı verilen alyuvarların üretilmesinde ve kırmızı kan hücrelerinin oksitlenmesinde rol oynamaktadır. Birçok yiyecek içerisinde bulunduğu gibi gıda takviyeleriyle de istenen miktarda alınabilmektedir.

Ferittin eksikliği nelere yol açar ?

Ferittin oranının düşük olması birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Bu belirtilerden şüphelenen kişiler ise ferittin eksikliği nelere yol açar? Şeklinde sorulara yanıt bulmaya çalışmaktadır. Anemi de denilen bu hastalığa yakalanan kişilerde yaygın olarak şunlara yol açması muhtemeldir; bitkinlik, yorgunluk, saç dökülmesi, baş ağrıları, baş dönmesi, cilt renginde solukluk, nefes darlığı, iştahsızlık nedeniyle hızlı kilo verme, toprak yeme isteği, sıcak ortamlarda dahi üşüme hissi, unutkanlık ve parmaklarda uyuşukluk.

Ferittin eksikliğine ne iyi gelir ?

Ferittin eksikliği sorunu yaşayan kişiler çözüm yolu arayışına girmektedir. Bu noktada ferittin eksikliğine ne iyi gelir ? Sorusu akıllara gelmektedir. Diğer adı kansızlık olan bu rahatsızlık için en yapılacak en doğru hareket doktora gitmek olacaktır. Sizlerin kan değerlerini ölçerek demir eksikliğini tespit edecek ve buna göre ilaç tavsiyesinde bulunacaktır. Bunun dışında doğal besinlerden de yardım almakta fayda bulunmaktadır. Ferittin destekleyici bazı gıdalar şunlardır;

  • Kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru dut gibi yüksek besin değeri taşıyan yiyecekler
  • Ispanak gibi bol demir içeren yeşil yapraklı sebzeler.
  • Fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler.
  • Susam içermesi nedeniyle doğal içeriğe sahip tahin.
  • Üzüm ve pekmez.
  • Tavuk, balık, kırmızı et ve ciğer gibi yiyecekler.
  • Özellikle kahvaltılarda tüketilebilecek yumurta.
  • Nohut, börülce, kuru fasulye ve barbunya gibi baklagiller.

Ferittin seviyesi kaç olmalıdır ?

Ferittin seviyesinin kabul edilebilir değeri erkek ve kadınlarda farklılık göstermektedir. Bunun nedeni ise kadınların her ay yaşamış olduğu adet kanamalarıdır. Peki sağlıklı bir kişide ferittin seviyesi kaç olmalıdır?

  • Erkeklerde; 20-500 ml/ng seviyesi ideal kabul edilmektedir.
  • Kadınlarda; 20-200 ml/ng değeri normal sayılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.