Sağlık

Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri Nedir?

Depresyon, çoğunlukla uzun zaman süren üzüntü, sıkıntı ve umitsizlik duygusal hissiyle bireyle ilişkilendirilen edilen ruhsal bozukluktur. Depresyon, bireylerin yaşamsal işlevselliğini ve planlarını olumsuz etkileyebilmektedir. Birtakım belirtileri genellikle uyku problemleri, enerji kaybı, iştah değişiklikleri, konsantrasyon güçlüğü, değersizlik hissi ve düşük özsaygı gibi faktörler depresyonun belirtileri olarak rastlanabilmektedir. Depresyon birden fazla nedenden ortaya çikabilmektedir, bunlar arasında biyolojik, psikolojik ve çevresel gibi birçok neden olduğu bilinmektedir. Depresyon, uzmanlar tarafından tedavi yöntemleri ile tedavisi olan ve tedavi edilebilen hastalıktır ve ilaç uygulamları, terapi yöntemi veya her ikisini içeren birden fazla tedavi yöntemleri ile kontol edilebilir ve tedavi aşamasına geçilebilmektedir.

Depresyon Neden Olur ?

Depresyonun birçok sebepleri vardır. Zihindeki kimyasal uyumsuzluk, genetik birleşenlerin, çevresel stres etkisi, travmalar gibi birden fazla sebep depresyona etki ettiği bilinmektedir. Bunlar içersin de bazı fiziksel sağlık problemleri, hormonal değişiklikler ve ilaçların vücudakki zihinsel ve fiziksel etkileri gibi birden fazla neden olabilmektedir. Bu gibi durumda, depresyonun yanlızca tek sebebi yoktur ve her kişinin depresyona girme nedeni kişiye özgü farklılıklar olabilir.

Depresyonun Belirtileri Nelerdir ?

Depresyon, çoğunlukla geniş zamanlı üzüntü, kaygı, umutsuzluk ve ilgi kaybı ile birlikte adlandırılan duygudurum bozukluğudur. Depresyonun sebepleri kişiden kişiye değişebilir bilhassa en çok görülen belirtileri aşagıda listelenmiştir:

  • Sürekli üzgün, hüzünlü yada kendini boş hissetme
  • Zevk alamama yada ilgi kaybı
  • Aşırı yorgunluk, halsizlik, enerji eksikliği
  • İştah değişiklikleri yada kilo kaybı veya tam karşı aşırı kilo alma
  • Uykusuzluk yada aşırı uyuma problemi
  • Dikkat eksikliği, unutkanlık, kararsızlık yada zihinsel yavaşlama
  • Kendine güvensizlik, değersiz hissetme, suçluluk duyguları
  • Karamsarlık, umutsuzluk, intihar düşünceleri yada intihar girişimleri.

Yukarda gösterilen sebeplerden sadece birini ya da birden fazlasını yaşayan bireylerin profesyonel uzmanlar yardım alması tavsiye edilmektedir.

Depresyon Türleri Nelerdir?

Depresyon, genel olarak ifade edilen duygusal ve ruhsal haldeki uzun süreli değişmele birlikte ani düşüş ve umitsizlik hisleriyle birlikte edilen ruhsal sağlık durumudur. Depresyonun birden fazla sebebi veya türleri vardır  birtakım belirtileri şunlardır:

  • Major depresyon: En çok ve en kritik ve önemli depresyon türüdür. Uzun süreli, yoğun üzüntü, umutsuzluk, enerjisizlik, ilgi kaybı veya uyku sebepleri yaygın görülen belirtilerdir.
  • Dysthymia: Diğer depresyon türünden daha az hafif semptomları gösterir ve major depresyona göre daha uzun sürebilir. Bireyler çoğu zaman kendini üzgün hisseder ve gündelik yaşam aktivitelerinde azalma görülür.
  • Bipolar bozukluk: Depresyon türünden bir tanesi olan bipolar bozukluk, manik depresyon veya manik ataklarla ve ardından major depresyonla birlikte değişkenlik gösteren bir duygudurum durumudur.
  • Mevsimsel afektif bozukluk (SAD): Bu depresyon türüne “kış depresyonu” da olarak da adlandırılır ve bilhassa kış aylarında ortaya çıkar. Genellikle güneş ışığı eksikliği sebebiyle ortaya çıkan semptomlar bazıları depresyonu tetikler, ve yorgunluk hissi , aşırı uykusuzluk veya aşırı uyumak bazende aşırı kilo alımı da depresyonun sonuçlarından bir tanesidir.
  • Psikotik depresyon: Bu depresyon türünde, bireyler gerçeklik algısını hafızasında kaybedebilir ve bazen halüsinasyonlar görme bazende sanrılar yaşayabilir.
  • Postpartum depresyon: Genellikle bayanların doğumdan hemen sonra depresyona girerler. Vücuttaki hormonal değişimlerin yanı sıra zorlu doğum yapmaları ve fiziksel ve ruhsal olarak kadınlarda görülmesinin nedenidir.
  • Premenstrüel disforik bozukluk (PMDD): Bu depresyon nedeni, kadınların adet dönemi öncesi vücudakki hormonal değişikliklerin baş göstermesi sebebiyle ortaya çıkar. Çoğu kez major depresyona benzer semptomlar baş gösterir.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyon tedavisi, genellikle semptomların şiddetine, zamanına ve süresine aynı zamanda türüne bağlı olarak değişebilir. İyileşme süresince uygulamalı ilaç tedavisi, psikoterapi, ışık terapisi, egzersiz, gündelik yaşam faaliyetlerinde özellikle yeme-içme düzeninde değişiklik yapmak gibi birden fazla tedavi türü bulunmaktadır.

  • Uygulamalı ilaç tedavi yöntemi antidepresanlara benzer reçeteli ilaçları içerir. Bu ilaçlar, kimyasallar vücudakki uyumsuzlukları düzeltmek ve semptomların görünme sıklığını azaltmak için beyindeki serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmitterlerin etkisini arttırmaya yardımcı olabilir.
  • Psikoterapi teknikleri, depresyonun sebeplerini araştırmak, ruhsal ve fiziksel sağlığın iyileştirmesine yardımcı olma aynı zamanda stresle karşı mücadele etme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olmak için iletişim ve konuşma terapisi ve türlerini kullanır. Kognitif davranış terapisi (KDT) ve bilişsel terapi (BT), genellikle kullanılan psikoterapi tedavi türleridir.
  • Depresyon tedavisi olarak gösterilen bir başka tedavi ise Işık terapisidir. Bu terapi yöntemi genellikle havaların mevsimsel duygudurum bozukluğu olan bireylerde etkili olduğu görünmektedir. Bu tedavi yöntemi, günün başlangıç ve sabah saatlerinde veya karanlıkta kalınan ortamlarda maruz kalınan düşük ışık seviyelerinin sebep olduğu semptomların etkilerini hafifletmesi için yapay ışık tedavi kaynakları kullanır ve bu tedaviyle hastanın iyileşmesi hedeflenmektedir.
  • Egzersiz ile birlikte, vücuttaki endorfin üretimini artırarak vücudun doğal mutluluk hormonlarını artmasına etkili olur. Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme veya yoga gibi egzersizler, depresyonun semptomlarını hafifletmesi kullanılan yaygın yöntemlerden biri olarak bilinmektedir.
  • Gündelik beslenme sisteminde ufakta olsa değişiklik yapmak, birtakım durumlarda depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Gündelik sağlıklı gıdalar kullanarak, lifli gıdalar tüketmek ve omega-3 yağ asitleri içeren gıdaları kullanarak depresyon belirtilerini vücudakki etkilerini hafifletebilmektedir
  • Tedavi türleri, semptomların seviyesine bağlı olmakla beraber veya diğer bireysel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Alanında Uzman Doktorunuzla iletişime geçerek sizin sağlığınız için en uygun tedavi sürecine karar verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.