Anne ve BebekSağlık

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülmeye Başlar ?

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülmeye Başlar ?

Çocukların gelişme dönemlerinde ortaya çıkan süt dişlerinin ne zaman dökülmeye başladığı sıklıkla araştırılmaktadır. Bu noktada süt dişleri ne zaman dökülmeye başlar sorusunun cevabı verilecek olursa, farklı olan süt dişlerinin dökülme zamanlarında da değişiklik görülmektedir. Çocukların bebeklik döneminden itibaren 5 yaşına kadar olan süre içerisinde ortaya çıkan süt dişler, fiziksel gelişimin en büyük adımı olmaktadır. Genelde bebeklik döneminin 6. ayında çıkmaktadır. Ancak süt dişleri, bazı genetik durumlardan dolayı bebeklerde geç ya da erken dönemlerde ortaya çıkabilmektedir. İleride dökülen ilk dişler, süt dişi olarak ifade edilir. Gelişme döneminde ilk olarak ortaya çıkan alt ön kesici dişler, 5 yaşındayken dökülmeye başlamaktadır. Bu durum ise çocuklarda 12 yaşa kadar sürebilmektedir. Çocuklar 7 ya da 8 yaş aralığında olduğunda, alt çene kısmında yer alan ön dişler dökülmeye başlamaktadır. 9 ya da 12 yaş aralıklarında ise, kalan diğer süt dişler dökülmektedir. Dökülen bu dişlerin yerine ise kalıcı dişler gelmektedir.

Süt dişleri kaç tanesi dökülür ?

Çocuklarda gelişme çağında ortaya çıkan süt dişleri kalıcı olmamaktadır. Ancak gelişimi için oldukça önemlidir. Çünkü çocukların çiğnemeyi öğrenebilmesi ve doğru bir şekilde beslenebilmesi için büyük önem taşır. Güzel bir görünüm sağlaması ve çocuğun rahatlıkla konuşabilmesi için de oldukça önemlidir. Geçici olan bu dişler, 20 adet olmaktadır. Süt dişler açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;

  • Kesici dişler
  • Köpek dişleri
  • Süt azıları

Belirtilen süt dişleri 2,5-3 yaş aralığında toplamda 20 adet olacak şekilde çıkmaktadır. Çıkan bu dişler, 5 yaşından başlayarak 12 yaş aralığına kadar dökülmeye başlar.

Dökülen süt dişinin yenisi ne zaman çıkar ?

Süt dişleri ne zaman dökülmeye başlar veya dökülen süt dişinin yenisi ne zaman çıkar gibi sorular pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Dökülen süt dişlerinin yerine, kalıcı dişler çıkmaktadır. Bu noktada birinci azının çıkmasıyla birlikte 5 ya da 6 yaşından başlayarak, 20 yaşa kadar çıkması devam eden dişlere, kalıcı dişler denir. Diğer kalıcı dişlerin çıkma süreleri ise detayları ile açıklanacak olursa, şu şekilde belirtilebilir;

  • Ön kesici kalıcı dişler, çocuklar 7 yaşına bastığında alt çene kısmından süt dişlerin dökülmesiyle çıkmaktadır. Ayrıca 8 yaşına girdiğinde üst ön süt dişlerin dökülmesinden sonra da çıkmaktadır.
  • Çocuklar 8 ya da 9 yaşlarına bastığında, 8 adet olan ön keser dişlerin çıkma süresi tamamlanmaktadır.
  • Çocuklarda süt olan yan dişlerin 9 ve 10 yaş aralıklarında düşmesiyle, birinci küçük kalıcı azılar çıkmaktadır. 10 ya da 11 yaşlarında ise ikinci küçük azılar çıkar.
  • 12 yaşında ise ikinci büyük azılar yani 12 yaş dişi çıkar. Bu dişlere köpek dişleri de denilmektedir.
  • 17 ve 25 yaş aralıklarında ise, üçüncü büyük azının çıkması gerçekleşir.

Süt dişlerinin dökülmesi sonucu kalıcı dişlerin çıkma aşamasının tamamlanması sonucunda, toplamda 32 diş ortaya çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.