İmalat Dışı Sanayi Nedir ?
Sanayi alanındaki gelişmelerle birlikte toplumların ekonomik yapılanmasında ve sınıfların oluşumunda ciddi değişimler yaşanmıştır. Bu nedenden dolayı akıllara imalat dışı sanayi nedir sorusu akılları kurcalamaktadır. Günümüzde, özellikle dijital ve teknolojik etkileşimlere bağlı olarak, sanayi sektörlerinde de dengeler değişmiş ve önceden keskin çizgilerle ayrılan kollar şimdi daha belirsiz çizgilerle sınırlandırılmaktadır. Bununla birlikte imalat dışı sanayinin önemi de oldukça artmıştır.
İmalat Dışı Sanayi Nedir?
İmalat dışı sanayi, sanayinin doğrudan fiziksel üretim yapmayan koludur. Bir başka deyişle ekonomik hareketliliğe ve sanayiye katkısı fabrikalarda veya atölyelerde gerçekleşen makine veya insan üretimi unsurlarla gerçekleşmez. İmalat dışı sanayi daha çok hizmet sektörüne ait meslekler içerir. Toplumun işleyişine doğrudan etki sağlayan bankacılık, pazarlama, bilgi teknolojisi ve telekomünikasyon gibi dallar imalat dışı sanayinin en önemli örneklerindendir.
Bu örnekler düşünüldüğünde imalat dışı sanayinin bilgi ve hizmet ürettiğini söylemek uygun bir tanım olacaktır. Bilgi, veri ve hizmet üretimi endüstri için olduğu kadar toplumun sürekliliği ve huzuru için de çok büyük önem taşımaktadır. İmalat dışı endüstrinin gelişmiş olduğu ülkelerde kalkınmışlık seviyesinin de daha yüksek olduğu gözlenmektedir.
İmalat Dışı Sanayinin İmalatla Olan Etkileşimi Nasıldır?
İmalat dışı sanayinin doğrudan fiziksel üretim yapmaması üretime katkısı olmadığı anlamına gelmemektedir. Özellikle teknolojik gelişmeler imalat dışı endüstriyel aktivitelerle imalatın iç içe geçmesini ve çeşitli ortaklıklar oluşturmasını sağlamıştır. Süreçler bütünleşmiş ve birbiriyle doğrudan bağlantılı hale gelmiştir.
Buna örnek olarak bir arabanın üretiminden satışına kadar geçen süreçten bahsedilebilir. Bir arabanın fabrikalarda parçalarının üretilmesi ve bu parçaların bir araya getirilerek arabanın oluşturulması işin imalat kısmıdır. Arabanın kalite kontrolü, pazarlaması ve satışı imalat dışı endüstriyel aktivitelerdir. İmal edilmeyen bir ürünün satılması mümkün olmazken, imal edilmiş bir ürünün satılmadan kazanç sağlaması da mümkün değildir. Dolayısıyla günümüzde sanayinin iki kolu birbiriyle doğrudan ilişkilidir.