Anne ve BebekSağlık

Gebelikte Tansiyon

Tansiyon Düşüklüğü Nedir?

Sağlıklı bireylerde tansiyonun normal kabul edildiği değer aralığı 120/80 olarak bilinmektedir. Bu değer aralığının altına düşen ve 90/60 olan tansiyon düşük olarak belirtilmektedir. Düşük tansiyon herhangi ciddi bir durumun olduğunu göstermez. Tansiyon düşüklüğünün farklı bir soruna neden olup olmadığı şikayetler neticesinde değişmektedir. Kalp atışlarında anormallik, kansızlık ve bayılma gibi durumlar gerçekleşiyorsa tedbir almak gerekmektedir. Tansiyon fazla düştüğü takdirde, kan akışı sırasında organlara yeteri kadar besin ve oksijen taşınamamaktadır. Kişi bilinç kaybı ve bayılma gibi durumlar yaşayabilir.

Hamilelik döneminde düşük tansiyon( hipotansyion), yüksek tansiyon’a  ( hipertansiyon)  kadar fazla olmasa da çok sık karşılaşılan bir sorundur, fakat çoğu zaman ciddi bir problem teşkil etmez. Anne adayında tansiyon ölçüsünün 90/60’ın altına düşmesi tansiyon düşüklüğü yaşadığını gösterir.  Gebe bir çok kadın ilk tremesterde yani hamileliğin 1, 2 ve 3.aylarında düşük tansiyon problemi ile karşılaşır, kan basıncında düşüş yaşar, ikinci tremesterde yani 4.5. ve 6. Aylarda kan basıncı daha da düşebilir. İlk üç aylık dönemde anne adayının vücudu hamilelik durumuna alışmaya çalışır, hormon seviyeleri değişir, tüm bu değişim ve farklılıklar anne adayını zor duruma sokabilir. Anne adayı kendisini sürekli halsiz ve yorgun hissedebilir ve sürekli bir uyuma isteği oluşabilir.  Hamilelik döneminde düşük tansiyon bazen anne adayında dikkat dağınıklığına ve zihin bulanıklığına sebep olabilir. Vücudun bu değişime ayak uydurması sonrasında ve doğum gerçekleştikten sonra bu komplikasyonlar kendiliğinden yok olmaktadır. Birçok sebebe bağlı olarak oluşabilen düşük tansiyon bebeğin sağlığına zarar vermemektedir.

Tansiyon Düşüklüğünün Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte vücut bebeğe daha fazla besin ve oksijen sağlamak için kan akışını hızlandırır ve damarları genişletir, bunun neticesinde kan basıncında düşmeye neden olur ayrıca gebeliğin ilk aylarında iyi beslenememek, sıklıkla kusma da düşük tansiyon nedenlerindendir. Bu durumlar hipotansiyon ( düşük tansiyon)’un en temel sebebidir. Düşük tansiyona neden olan diğer sebepler ise hormonel değişimler, ikiz bebeklere gebe olmaz ve vücudun susuz kalması (dehidrasyon ) endokrin problemler, anemi ve kalp sağlığı ile alakalı sıkıntılar olabilir. Gebelikte sırt üstü ya da yana dönerek sağ tarafa doğru yatılırsa rahim damarlara baskı yapar ve tansiyonu düşürebilir. Gebe kadınların sol tarafa doğru yatmaları önerilir. Gebelikte anne adayının kanama yaratan olayları yaşandıysa tansiyonu düşebilir. Örneğin düşmeye bağlı kanama ya da gebeliğin son aylarına yaklaşırken bebeğin eşi ile alakalı kanamaların olması gibi. Özellikle yaz aylarında sıcaklar nedeniyle terleme sonucunda sıvı kaybı ve yeterli sıvı alamamak tansiyon düşmesine sebep olabilir.

Hamilelikte Düşük Tansiyon Değeri Nedir?

Sağlıklı bir tansiyon ölçüsü dediğimiz ölçü değeri büyük tansiyon ( sistolik ) 120, küçük tansiyon ( diyastolik) 80 olarak belirtilmiştir. Yani günlük tabirde 12’ye 8 normal tansiyon değeri olarak kabul edilir. Bu ölçülerin altına düşmesi düşük tansiyon değeri anlamına gelir ve hamile kadınlarda 9’a 8 düşük tansiyonu gösterir.

 

Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir ?

Düşük tansiyon belirtileri arasında otururken ya da aniden gelen baş dönmesi, gözlerde kararma, halsiz ve bitkin hissetme, sersemlik, sürekli uyku hissi, aşırı susama, mide bulantıları, nabızda hızlanma gibi belirtileri vardır.

Tansiyon Düştüğü Zaman Ne Yapılmalıdır ?

Eğer ki tansiyonunuz düştüyse ve hissettiyseniz ve evdeyseniz hareketlerinizi yavaşlatmalı ve uzanarak dinlenmelisiniz. Dışarı da tansiyonunuz düştüyse hemen oturacak bir yer bulmalı ve dinlenmelisiniz. Düşük tansiyon sonrasında yaşanabilecek bayılma, hafıza kaybı ya da gelişebilecek diğer komplikasyonları önlemek için anne adayının ayakları uzatılmalı ve hafiften yukarı doğru kaldırılmalıdır.  Hamile kadınların, özellikle gebeliklerinin ilk dönemlerinde havasız, kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmaları gerekmekte, ferah ve temiz hava alması gerekmektedir. Hamile kadınların vücutlarını sıkmayan kıyafetler giymeleri ve beslenmelerine oldukça dikkat etmeleri, düşük tansiyon sorununu en aza indirmede yardımcı olacaktır. Gebeliğin son aylarında tansiyon değerleri normale dönmektedir fakat tansiyon düşüklüğüne bağlı yaşanan problemlerin sıklığında artış gözleniyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Hamilelikte Düşük Tansiyon Tedavisi ;

Gebelikte düşük tansiyon tedavisi olarak, anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmeleri ve bol protein ağırlıklı bir beslenme programı uygulamaları gereklidir.beslenme programına tuz yeteri kadar dahil edilmeli aksi takdirde yüksek tansiyon problemi ile karşılabilir. Ayrıca bol demir ve vitamin ağırlıklı besinler tüketilmelidir. Gün içerisinde az az ama sık yemek yenmeli, günde 5-6 öğün olmalıdır. Uzun süre aç kalınmamalı hatta mümkünse bir uzman tarafından beslenme programı oluşturulmalıdır. Karbonhidrat tüketiminde aşırıdan kaçınılmalı, patetes, makarna, ekmek, havuç gibi gıdalar çok tüketilmemelidir. Uzman tarafından verilen folik asit takviyesi ve prenetal vitaminler düzenli olarak alınmalı, düzenli olarak egzersiz yapılmalı, uzun süre ayakta kalmaktan kaçınılmalı, alkol ve kafeinden uzak durulmalıdır. Düşük tansiyon problemini sık yaşıyorsanız, varis çorabı kullanabilirsiniz. Bu çoraplar kan dolaşımına yardımcı olduklarından tansiyon değerlerinizi düzenleyebilir. Aşırı ışıklı ortamlarda bulunmak tansiyonu düşürebildiği için anne adaylarının uzak durması önerilir. Fakat tüm önlemlere rağmen sıklıkla devam ediyorsa bir uzman hekim tarafından muayene edilmeli ve şikâyetleriniz doğrultusunda size özel bir tedavi uygulanmalıdır. Düzenli gebelik muayenelerinizde hekiminize şikâyetlerinizden bahsettiğiniz takdirde, uzman kısa bir muayene sonrasında tanı koyabilir, istenilen ek testler ise düşük tansiyonun kesin nedenini öğrenmek için yapılabilir.

İstenilen kan testleri ile yüksek kan şekeriniz, diyabetiniz, anemi ve diğer kan bozukluklarınıza bağlı olarak bir tansiyon düşüklüğü mü yaşıyorsunuz bunu öğrenmek için yapılır ve ona göre tedavi uygulanır. Eğer ki testlerde ekstra bir problem görülmezse, bu durum geçici bir problem olduğu için hekimler çoğunlukla  ilaç tedavisi uygulamaz ve istirahat önerirler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatıp sayfayı yenileyiniz.